Viru-Nigula

vaakuna

Karvian kunta
Kylä-Karviantie 17 39930 Karvia
puh. (02) 5727 90
karvia(at)karvia.fi, www.karvia.fi
Virasto avoinna arkisin klo 08:00 - 15:45

Willi Karvia


Viron ystävyystoimintaa vuodesta 1994 alkaen

Ystävyyskuntamme Viru-Nigula

Viru-Nigulan kunta sijaitsee itäisessä Virossa Suomenlahden rannalla, vastapäätä Kotkan kaupunkia,. Tallinna-Narva –maantie kulkee Viru- Nigulan keskustan tuntumassa ja 120 kilometrin matka Tallinnasta sinne taittuu vajaassa puolessatoista tunnissa. Viru-Nigula on Länsi-Virumaan maakunnan itäisin kunta ja sen pinta-ala on 234 km². Maakunnan keskus on Rakvere, jonne ystävyyskunnastamme on matkaa 25 kilometriä. Pohjoisessa Viru-Nigulalla on luonnonkaunista, harvaan asuttua meren rantaa 15 kilometriä. Monelle karvialaiselle on tullut vierailuilta tutuksi Viru-Nigulan pieni Mahun merenrantakylä, joka on aikoinaan toiminut myös satamapaikkana viru-nigulalaisille ja sinne ulkoapäin tuleville. Suunnitelmia on laadittu sataman kunnostamiseksi nykyaikaiseksi venesatamaksi.

torni tanhu ryhmä

Väestö

Ystävyyskuntatoiminnan alkaessa vuonna 1994 Viru-Nigulan kunnan väkiluku (1450) oli vajaa puolet Karvian väkiluvusta (3315). Sittemmin ystävyyskunnan väkiluku on laskenut suhteessa samaan tahtiin Karvian kunnan väkiluvun kanssa. Suhde on säilynyt näihin päiviin (2011) asti. Vuodenvaihteessa 2010 - 2011 Viru-Nigulan kunnassa oli 1293 asukasta ja Karvian väkiluvun ollessa 2640.

Elinkeinot ja palvelut

Viru-Nigula on maaseutupitäjä, joka saa toimeentulonsa useista eri lähteistä. Osa maataloudesta on keskittynyt maidontuotantoon ja osa perinteiseen maanviljelyyn. Suurimpia työnantajia kunnassa ovat tanskalaisten omsitamaFLEXA, lasten huonekalutehdas, joka on aloittanut to toimintansa vuonna 1994. Toinen varteenotettava työllistäjä on Imprest, jolla on puun kyllästämö ja jatkojalostustehdas. Siellä tuotetaan säänkestäviä tuotteita, mm. aitaelementtejä ja puisto- ja leikkikenttäkalusteita.

Viru-Nigulassa on saatavilla myös metalli- ja puuntyöstöpalveluita sekä ruoka- ja kukkakauppapalveluita. Kunnasta löytyy myös kuljetusalan yritys, eläinlääkäripalvelut sekä toistaiseksi vielä pari päivittäis- ja teollisuustuotteita myyvää puotia. Omasta pitäjästä löytyy myös musiikkipalveluita tarjoava yhden miehen yritys, jonka musiikkia Karviassakin on kuultu useaan otteeseen ystävyysvuosien aikana.

Viru-Nigulan ainoa koulu (luokat 1 – 9) toimii entisessä Vastan kartanossa, joka on kunnostettu koulukäyttöön kartanomaiset tunnusmerkit säilyttäen. Lisäksi kunnan keskustassa toimivat lasten päiväkoti, kirjasto, kansantalo (rahvamaja), urheiluhalli, museo ja postikonttori.

Lomanviettoon löytyy mahdollisuus Lammasmäen lomakeskuksessa, joka sijaitsee historiallisella alueella, Eestin vanhimpiin kuuluvalla, muinaisella asuinpaikalla, muutaman kilometrin päässä kunnan keskustasta.

Viru-Nigulan palvelut löytyvät osoitteesta: http://www.viru-nigula.ee/index.php?id=265

Opetus

Kunnan ainoa koulu, Vastan peruskoulu sijaitsee entisessä Vastan kartanossa kilometrin päässä kunnan keskustasta. Koulussa annetaan opetusta vuosiluokilla 1 – 9, minkä jälkeen on lähdettävä kunnan ulkopuolelle joko maakunnan keskukseen, Rakvereen, tai muualle ylempää opetusta saadakseen.

koulu kulkue keinu

Ystävyystoiminnan alkuvaiheet

21.04.1993 päivätyllä kirjeellä Viru-Nigulan silloinen kunnanjohtaja, Ain Tiivas, otti yhteyttä ystävyyskuntasuhteiden luomiseksi ja alustavan vierailukutsun esittämiseksi karvialaisille päättäjille.
18.05.1993 Karvian kunnanhallitus päätti ottaa tulossa olevan kutsun vastaan ja lähettää viisijäsenisen valtuuskunnan tutustumismatkalle Viru-Nigulaan.
11.08.1993 päivätty kirjallinen kutsu saapui Karvian kuntaan.
31.08.1993 Karvian kunnanhallitus valitsi neuvottelemaan lähtevän valtuuskunnan.

 

Tutustumismatka Viru-Nigulaan 21. - 23.10.1993

Ensimmäiselle matkalle tulevaan ystävyyskuntaan lähteneen valtuuskunnan kokoonpano:

Pentti Hautala, kunnanjohtaja
Ilpo Vuorela, kunnanhallituksen puheenjohtaja
Pekka Laaksonen, kunnanhallituksen jäsen
Rauni Virtanen, kunnanhallituksen jäsen
Seppo Alakoski, metsätalousneuvoja

luento ruokailu kartano

Varsinainen ystävyyskuntatoiminta alkoi vuonna 1994

Ensimmäinen karvialaisten ystävyystoimintamatka Viru-Nigulaan 2. – 3.7.1994

Varsinainen ystävyystoiminta kuntien välillä aloitettiin vuonna 1994. Karvian kunta vastaanotti kutsun saapua ystävyyskuntavierailulle. Vierailu aloitettiin osallistumalla ensin uudelleen itsenäistyneen Viron ensimmäisille laulujuhlille. Laulujuhlia vietettiin Tallinnan kyljessä sijaitsevalla Piritan kuuluisalla laululavalla. Laulujuhlaa edelsi Tallinnasta Piritalle kulkeva monikymmentuhantinen kansallispukuisten eestiläisten laulava ja soittava kulkue, joka koostui ympäri Eestiä tulleista ohjelman suorittajista ja muista osallistujista. Silloinen Viron presidentti, Lennart Meri, sytytti laulujuhlatulen ja piti virolaisten yhteenkuuluvaisuutta nostattavan puheen. Laulujuhlien päätyttyä matkattiin ystävyyskuntaamme, Viru-Nigulaan.

Ensimmäiset viru-nigulalaiset ystävyyskuntavieraat kävivät 5. – 7.8.1994 kylässä Karviassa.

Ensimmäiset ystävyyskuntavieraat saapuivat Karviaan vuoden 1994 elokuussa.

Vuosittain tehtyjen vierailujen aikana on tutustuttu paikallisiin oloihin ja elinkeinoihin sekä tutustuttu elämään perheiden kautta. Viru-Nigulan vierailut ovat ajoittuneet pääasiassa Karvia-päivien aikaan, jolloin myös päivien yleisö on useasti saanut nauttia ystävyyskuntavieraiden tuomista musiikki- ja tanssiesityksistä. Jokin aika sitten järjestettiin myös suuri konserttitapaaminen yhteisesityksineen Viru-Nigula –Aserin ja Karvian soittokuntien kesken.

Karviasta on myös muutaman kerran lähetetty ohjelmaryhmiä ystävyyskuntamatkalle eri tilaisuuksiin, joihin ystävyyskunta on kutsunut karvialaisia. Muina aikoina kutsun saavuttua ystävyyskuntatapaamiset on tehty pääasiassa pienemmillä kokoonpanoilla.

Viru-Nigulan vierailujen yhteyteen on liitetty usein myös tutustumismatkoja Viru-Nigulaa laajemmallekin alueelle. Itä-Viroon kohdistuneella tutustumismatkalla on käyty aina Narvassa saakka. Matkan varrella on nähty monia mielenkiintoisia kohteita, joista mainittakoon Kuremäen nunnaluostari, Lüganusen kirkko, Kohtla-Järven palavankiven kaivos, Kalvin kartanohotelli, Pohjanlahden jyrkät rantatöyräät Ontikalla ja Toilassa sekä useat kauniit niemennokat ja merenrantakylät Altjalla ja Letipealla.

Tutuiksi ovat tulleet myös Mahun vanha satama sekä luonnonkaunis kohta Lammasmäessä Kundajoen varrella, joka on toiminut myös useina kertoina vierailun majapaikkana perhemajoituksen lisäksi. Myös Palmsen kartano on tullut tutuksi monelle ystävyyskuntamatkoilla mukana olleelle.

Ystävyyskuntavierailujen aikana on saatu tutustua myös Palamusen maalaismarkkinoilla käydessä Kaakkois-Viroon sekä Keski-Viroon yli maan rajojen tunnetuilla Türin kukkamarkkinoilla.

Vaikuttava kokemus on ollut myös tutustuminen Tallinnan vanhassa kaupungissa Toompean mäellä sijaitsevaan Viron parlamenttiin.

Mielenpainuvia kokemuksia ovat olleet myös Tallinnan kaupunginmuseon alla sijaitsevat sodanaikaiset käytävät ja torneista Tallinnan kattojen yli avautuvat huimat näkymät.

hanuri soittokunnat tanssi

Ystävyyskuntatoiminta etsii uusia muotoja

Kuntien välisten, henkilökohtaisten ja perheyhteyksien luomisen lisäksi on kehitelty muitakin ystävyystoiminnan muotoja. Kulttuurivaihtoa on tehty koko ystävyyden ajan puolin ja toisin erilaisten esiintyjäryhmien taholta. Urheilijoita on ollut mukana Viru-Nigula –juoksussa – samoin Karvia-päivillä veteraanikisoissa. Myös joukko palomiehiä oli alkuvuosina tutustumassa muutaman päivän ajan Karvian palotoimeen.

Koulujen välistä toimintaa on myös viritelty. Koulujen oppilaat aloittivat kirjeenvaihdon syksyllä 2003 ja ensimmäinen koululaistapaaminen oli Viru-Nigulassa toukokuussa 2004. Jatkoa seurasi heti saman vuoden heinä-elokuun vaihteessa pidettävien Karvia-päivien aikaan Vastan peruskoululaisista muodostetun kuoron vieraillessa esiintymässä Karviassa.

Samoihin aikoihin koulujen opettajat vaihtoivat kokemuksiaan ja tutustuivat koulutoimeen niin Viru-Nigulassa kuin Karviassakin. Koulujen välinen yhteistyö on alkuinnostuksen jälkeen näyttänyt hiipumisen merkkejä.

Ystävyyssuhteet ovat säilyneet vuosien ajan vahvoina niin kuntatasolla, kulttuurivaihdossa kuin myös perheiden kesken. Niinpä vuosittain saamme vieraita Karviaan ja lähes vuosittain tehdään myös vastavierailu Viru-Nigulan suuntaan.

Muuta toimintaa ystävyyskuntien välillä

Vierailujen yhteydessä on ollut tapana antaa erilaisia pieniä ja vähän suurempia muistamisia. Merkittävin ja mieliinpainuvin lahjoitus oli Karvian kunnan vanha paloauto, joka kunnostettuna ja Viru-Nigulan nimellä varustettuna matkasi ystävyyskunnan palokunnan käyttöön.

Myöhemmin Viru-Nigulaan on lahjoitettu mm. Sakari Luusalon rakentama viulu, jonka sointia on sittemmin saatu kuulla Karvia-päivillä virolaisen soittajan soittamana.

Karvian kunta on myös huomioinut edesmenneen sotaveteraanin, suomalaisten rinnalla taistelleen ”Suomi-pojan”, Helmut Elstrokin, elämäntyötä ottamalla osaa hänen jälkeensä jääneen museo- ja kotiarkistokokonaisuuden järjestämiseen.

Helmut Elstrok oli kotikunnassaan arvostettu henkilö. Hän oli vastaanottamassa vuoden 1993 lopulla Viru-Nigulaan tutustumaan matkannutta Karvian kunnan valtuuskuntaa. Elstrok oli myös ensimmäisten matkalaisten joukossa vuoden 1994 elokuussa, jolloin Viru-Nigulan kunta teki ensimmäisen varsinaisen ystävyyskuntamatkan Karviaan.

Ystävyyssuhteet saavuttivat 10 vuoden iän vuonna 2004

10-vuotisjuhlavuonna istutettiin molemmissa ystävyyskunnissa ystävyyden puu, jonka kastelemisesta on syntynyt perinne vuosittaisilla vierailuilla. Ystävyyden puun kastelulla on tärkeä rooli vierailun ohjelmassa.

Viru-Nigulassa ystävyyden puu seisoo suorana museon pihapiirissä saksalaisen ystävyyskunnan istuttaman puun läheisyydessä. Karvian ystävyydenpuuta, siniokakuusta, voi ihailla kunnantalon etupihalla.

puu puu liput

Ystävyystoiminta jatkuu

Ystävyystoiminta jatkuu edelleen painottuen pääosin kesänaikaisiin molemminpuolisiin tapaamisiin. Tätä kirjoittaessa (2011) ystävyyssuhteet ovat saavuttaneet jo 17 – vuoden iän.

Vuosien aikana on syntynyt useita perheiden välisiä ystävyyssuhteita, joista vanhimmat on solmittu ystävyyden alkuvaiheessa ja jatkuvat edelleen vahvoina.

Pitkäaikaiset ystävyyssuhteet ovat tuottaneet tulosta myös saralla, joka on jokaisen karvialaisen todennettavissa. Tämän vuoden (2011) toukokuussa nimittäin saimme Viru-Nigulasta kuntaamme uuden asukkaan, perhelääkäri Laima Paartalun, joka tulee perehdytysjakson jälkeen täydentämään mm. Karvian lääkäripalveluita.

Seuraava merkkipaalu

Vuonna 1994 alkanut Viru-Nigulan ja Karvian kuntien välinen ystävyystoiminta saavuttaa vuonna 2014 kunnioitettavan 20 vuoden iän.

Linkkejä ystävyyskunnassa

jokipirtti kehä Tallinna