suopursut

vaakuna

Karvian kunta
Kylä-Karviantie 17 39930 Karvia
puh. (02) 5727 90
karvia(at)karvia.fi, www.karvia.fi
Virasto avoinna arkisin klo 08:00 - 15:45

Willi Karvia


Mitä voin tehdä itse?

Varmista, ettei sinulle kerry tarpeetonta velkaa. Esimerkiksi vakuutusmaksujen ja verojen kertyminen poismyydyistä autoista voi muodostua jopa velkajärjestelyn esteeksi ja kasvattaa suotta velkamäärää. Huolehdi siis autojen luovutusilmoituksista.

Avaa aina postisi, vaikka se ahdistaisi. Erilaisille velkojille sattuu myös virheitä, ja joukossa saattaa olla täysin perusteettomiakin laskuja, jotka selviäisivät yhdellä puhelinsoitolla.

Onhan elatusmaksu oikean suuruinen? Olet sitten lähivanhempi tai elatusvelvollinen, varmista sosiaalitoimistosta, että maksun suuruus on kohdallaan. Mikäli elatusvelvollinen on hyvin pienituloinen, voidaan sopia jopa 0-maksusta. Elatusmaksun on oltava sellaisella tasolla, että sen pystyy aina maksamaan, eikä se kerry ulosottoon.

Saatko kaikkia kelan etuuksia? Tarkista oikeutesi asumistukeen, hoitolisään tsm. keskustelemalla Kelan neuvojan kanssa.

Olisitko oikeutettu toimeentulotukeen? Varaa aika kuntasi sosiaalitoimistoon, ja selvitä mahdollisuutesi saada toimeentulotukea.

Ovatko asumiskustannuksesi kohtuulliset? Ylivelkatilanteessa asumisen laadusta ja mukavuudesta on usein tingittävä. Jos Kelassa tai sosiaalitoimessa todetaan asumiskustannukset liian suuriksi, ne todennäköisesti sitä ovat, ja halvempaan asuntoon muuttamista kannattaa harkita vakavasti.

Mistä menoista voisit luopua? Mikäli et käy työssä, auto on usein vain mukavuustekijä, johon olemme tottuneet, kun etäisyydet ovat pitkät. Mutta silti ilman autoa on mahdollista pärjätä. Vakuutusmaksut ja verot tekevät budjettiin ison loven. Voisitko perua lehtitilauksia, pärjäätkö vanhoilla vaatteilla kunnes velat on maksettu.. Mieti menojasi rehellisesti.

Laadi henkilökohtainen talousarvio, paljonko sinulla on tuloja, paljonko ihan pakollisia menoja, ja mitä sitten jää muuhun. Jokaisen on kuitenkin hyväksyttävä, ettei voi käyttää enempää rahaa kuin saa. Malleja ja ohjeita budjetin tekoon löytyy esim. kuluttajaviraston ja takuu-säätiön sivuilta.