mattilat

vaakuna

Karvian kunta
Kylä-Karviantie 17 39930 Karvia
puh. (02) 5727 90
karvia(at)karvia.fi, www.karvia.fi
Virasto avoinna arkisin klo 08:00 - 15:45

Willi Karvia


Kulttuuripalvelut

Kulttuuritoimen tehtävänä on tukea ja kehittää kunnan kulttuuri- ja kotiseututyötä sekä vastata kotiseutumuseon ja ulkomuseoalueen hoidosta. Kulttuuritoimi tukee vuosittain kohdeavustuksin yhdistysten, yhteisöjen ja vapaiden toimintaryhmien taiteen harjoittamista ja harrastamista, taidepalvelusten tarjontaa ja käyttöä, kotiseututyötä sekä paikallisen kulttuuriperinnön vaalimista ja edistämistä.

Kulttuuripalveluja tuottavat mm. Karvian Soittokunta, Ns:n teatteri Sampola, Naiskuoro, Hopeahapset, Teatteriyhdistys, Nuorisoseura, Kotiseutuyhdistys, Matkailuyhdistys, kylätoimikunnat, musiikkiopisto ja kansalaisopisto sekä tanssiyhtyeet ja bändit.

Kyrönkankaan Pelimannipäivä

Karvian Nuorisoseura järjestää vuosittain helmikuun toisena sunnuntaina Kyrönkankaan Pelimannipäivän vapaa-ajanlautakunnan kanssa. Pelimannipäivää vietetään oltermanni Eino Saaren tekemän kansanperinteen ja kansanmusiikin tallentamistyön vaalimiseksi.

Karvia Laulaa ja Soi –musiikkitapahtuma

Kunnan kulttuuripalvelut järjestää vuosittain maaliskuussa eri yhteistyötahojen kanssa Karvia Laulaa ja Soi –tapahtuman. Tilaisuuksissa laulua, soittoa ja tanssia eri teemojen puitteissa.

Teatteri Sampola

Teatteri Sampolan monipuolinen näytelmävalikoima löytyy sivuilta Teatteri Sampola. Toimintaa koskevat tiedustelut ja yhteydenotot
ohjaaja ja toiminnanjohtaja Rauni Virtanen puh 040 840 4520 tai rauniv(o)gmail.com

Kesäteatteritoiminta

Karvian Teatteriyhdistys tuottaa vuosittain yhteistyössä vapaa-ajanlautakunnan ja Petäjä-opiston kanssa kesäteatteriesityksen.

Karvia-Päivät

Karvian Yrittäjät ry järjestää vuosittain elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Karvia-Päivät. Ohjelmassa mm. kotiseuturetki, rompetori, vanhojen ajoneuvojen kulkue, onkikilpailu, JM-ajot, tanssit, konsertteja, kesäteatteri, näyttelyt, lastentapahtuma sekä sunnuntaina toritapahtuma Karvian keskustassa. Vuonna 2011 Karvia-Päivät täyttivät 30-vuotta.

Willi Kansan viikko

Vuosittain marraskuun alussa vapaa-ajanlautakunta järjestää yhteistyössä yhdistysten, yritysten, yksityisten ja yhteisöjen kanssa Willin Kansan viikon ja yön eri teemojen puitteissa. Ohjelmassa on mm. näyttelyjä, konsertteja, teatteriesityksiä, päivällisiä, luentoja ja tansseja. 

Anne Mattilan taidekahvila

Tunnettu karvialainen iskelmälaulaja Anne Mattila avasi taidekahvilansa vuonna 2014. Kahvilassa vaihtuva näyttely, tansseja ja muita
tapahtumia. Osoite: Sarapohjantie 173, www.annemattilantaidekahvila.fi. Kahvila avoinna kesäisin ja ryhmille myös tilauksesta, 
puh. 0400 857 385.

Kotiseutuarkisto

Kunnantalon arkistossa on Eino Saaren arkisto, Kotiseutuyhdistyksen arkisto, Kotiseutumuseon arkisto ja paikallisten yhdistysten sekä lakkautettujen yritysten arkistoja.

Näyttelytoiminta

Karviatalon aulan näyttelytiloissa näyttelyt vaihtuvat joka kuukausi. Tilat ovat kaikkien näytteilleasettajien käytössä maksutta. Tilassa olevat vitriinit ovat lukittavia ja aulassa on kameravalvonta 24 h/vrk. Jokainen pystyttää näyttelyn omalla vastuullaan. Näyttelytilavaraukset 044 772 7513.

Karvian kulttuurinähtävyydet

 1. Karvian kirkko ja tapuli
  Salomon Köykän vuosina 1789-1798 rakentama puinen pitkäkirkko, joka myöhemmin sai ristin muodon. Ainutlaatuiset sisämaalaukset vuodelta 1843 ovat C.G. Diederichsin tekemiä. Tapuli valmistui vuonna 1806.
 2. Karvian entinen kunnantalo
  Alunperin kauppahuoneeksi rakennettu talo, jossa Karvian ensimmäinen kansakoulua aloitti toimintansa 1887. Toimi myöhemmin myös kunnantalona ennen nykyisen valmistumista. (yksityisomistuksessa)
 3. Hautala
  Pohjalaisvaikutteinen päärakennus 1800 luvun puolivälistä ja vanha luhti. (yksityisomistuksessa)
 4. Kantin saha- ja myllyalue
  Myllykosken niskaan perustettiin kaksiraaminen saha vuonna 1846. Toiminnan loputtua 1900-luvun alussa paikalla toimi mylly. Vuonna 1920 koskeen perustettiin Kantinkosken sähkölaitos. Paikalla vanha myllynpohja, saharakennus ja jo sortunut myllyrakennus. (yksityisomistuksessa)
 5. Kirkkojärven kulttuurimaisema
  Karvialaisittain poikkeuksellisen laaja viljelysaukea, joka on muodostunut Karvianjoen ja Nummijoen liittymän, sekä Kirkkojärven väliselle alueelle. Alueelta löytyy myös mielenkiintoisia vanhan ajan rakennuksia. (yksityisomistuksessa)
 6. Otavan silta
  Sarelan kylässä Karvianjoen ylittävä yksikaarinen kivisilta vuodelta 1885.
 7. Mäki-Niskala
  Jalasjärvelle vievän tien varressa tasapainoinen talonpoikaistyylinen rakennusryhmä 1800-luvulta. (yksityisomistuksessa)
 8. Hormaluoman puromylly
  1871 rakennuttu jalkamylly, joka on entisöity vuonna 1974-79 kaikkine varusteineen. Kotiseutumuseon omistuksessa.
 9. Niemenmaan tuulimylly
  Karvianjärven itärannalla sijaitseva 1830 rakennettu harakkamylly on yhä käyttökunnossa. Tilasta on maininnat kirkonkirjoissa jo 1600-luvulta ja tilan päärakennus on ollut ainakin seitsemän isännän asuttama. (yksityisomistuksessa)
 10. Karviankylän kulttuurimaisema
  Kylä on Karvian vanhin pysyvästi asutettu kylä, joka juontaa juurensa 1600-luvun puolivälistä. Alueelle ominaista ovat pienet rantapellot ja vanhat rakennukset. (yksityisomistuksessa)
 11. Korpiniemen metsäkämppä
  Metsähallinnon kämppä vuodelta 1935 on rakenteeltaan erikoinen jyrkkine kattoineen Mustajärven rannalla. (yksityisomistuksessa)
 12. Vartijoiden asuintalot
  Alkkiassa lakkautetun Karvian varavankilan vartijoiden tyyppipiirrustusten mukaiset asuinrakennukset 1930-luvulta. Entiselle vankila-alueelle vie pitkä koivukuja. (yksityisomistuksessa)
 13. Suomijärven kansakoulu
  Suomijärven kaksikerroksinen kansakoulu on rakennettu 1919 kouluhallituksen tyyppipiirrustusten mukaan. (yksityisomistuksessa)
 14. Tuulenkylän silta
  Kattilajoen ylittävä yksiholvinen kivisilta on vuodelta 1906. Sillan on suunnitellut karvialainen Juho Saari.
 15. Vähätalon kivikautinen asuinpaikka
  Ämmälässä loivasti ojaan viettävällä pellolla. Laajuus 300 x 200 m. Muinaisjäännös.
 16. Aitansalon kiviröykkiö
  Alkkiassa metsäisen suon ympäröimällä, mäntyjä kasvavalla kalliopohjaisella saarekkeella sijaitseva muinaisjäännös.

 

Linkit